Kérdése van?  Hívjon minket  +36-20/261-9046  vagy írjon nekünk  info@gyorigazdabolt.hu 

Rábca Áruház                              9025 Győr, Erkel Ferenc u. 4.             +36-20/261-9046
Farmer Center                             9028 Győr, József Attila u. 13/b.       +36-20/205-7370
Szentiváni Gazdacentrum        9011 Győr. Déryné út 61.                      +36-20/544-8127

Gazda BLOG

METSZÉS MESTERIEN

Finibus Bonorum
2022.04.27 08:49
METSZÉS MESTERIEN

Metszőolló vásárlásakor a következő tényezőket kell szem előtt tartanunk.

Milyen a jó metszőolló?

 

Metszőolló vásárlásakor a következő tényezőket kell szem előtt tartanunk.

  • Mi jó a növénynek? Olyan metszőollót válaszunk, mely alkalmas az adott faj metszésére, kicsi a roncsolás, vékony, ívelt pengével rendelkezik. Például mellévágó metszőollót diónál, szőlőnél, rávágó metszőollót szinte az összes gyümölcsnél alkalmazhatunk.
  • Mi jó a kezünknek? Minden ember tenyere másféle kialakítású markolatot igényel annak érdekében, hogy a metszés kényelmes legyen. Ezért is van annyiféle kialakítás. Azt tartsuk szem előtt, hogy minél kevesebb erővel kelljen összenyomni az ollót a hatékony munkához. Az összenyomhatóságot a rugók cseréjével változtathatjuk.

A metszőollóélek típusai

A metszés során az él helyzete, kialakítása, formája jelentősen befolyásolja a munkavégzést. Az élek elrendezése alapján megkülönböztetünk mellévágó és rávágó ollókat. Mindkét elrendezésnek megvannak az előnyei és lehetőségei. 

 

Fiskars P26 mellévágós metszőolló

Fiskars P541 mellévágós metszőolló

  • Mellévágó metszőollók.

Felépítését tekintve precíz vágóéllel és ívelt ellenpengével rendelkezik. A vágás során a roncsolás minimális, ha a vágóél szorosan illeszkedik az ellenpengével, ha viszont nem, akkor metszési hibát követünk el, így a sebgyógyulás is vontatottabb lesz. A nehezen megközelíthető helyek is könnyen elérhetőek. Általában középnagy-nagy vágóéllel rendelkeznek, ideálisak a közepes és vastag ágak levágására.

Stocker 342 mellévágós metszőolló

Jelentősége: megakadályozza a vágandó anyag kicsúszását, lehetővé teszi a tő közelében történő vágást. Alkalmazható a diónál, szőlőnél, egyes almafajtáknál, ahol a sebgyógyulás csak a tőből levágott résznél kielégítő.

 

  • Rávágó metszőollók.

Robosztus megjelenésű metszőolló, viszont vágási lehetőségeit tekintve a vékony ágak metszésére ideális. Ezek az ollók rendelkezhetnek egy, vagy két vágóéllel. A legelterjedtebb az egy vágóéllel kialakított, mely a legolcsóbb, és leghatékonyabb.

Jelentősége: modern ültetvényekben alkalmazzák. Kisebb kézi erőkifejtés mellett nagyobb vágóerőt képes kifejteni, így az egész napos metszés során sem fárad el a kéz. Jól alkalmazható a kemény fák metszésénél, például a birsnél. Továbbá nem lötyög – a vágóélek nem távolodnak el egymástól.


Fiskars P25 rávágós metszőolló metszőolló


Stocker 367 rávágós metszőolló

A minőséget és igényeinket szem előtt tartava olyan metszőollót választhatunk, mely egy életen át elkísér.

A blogban felsorolt termékek megtalálhatóak boltjainkban a készlet erejéig.

Forrás:
karpataljalap.net
fiskarsshop.hu
sylvestris.hu